
Sociala medier
Sociala medier är ett samlingsnamn på webbplatser och appar där innehåll skapas av användaren och där användarna på olika sätt kan interagera med varandra. Exempel på sociala medier Facebook, Tiktok och Instagram men också olika webbforum, bloggar och kommentarsfält.
Sociala medier | Ordlista | Internetkunskap
På den här sidan kommer vi flytta upp begrepp som är viktiga för er vårdnadshavare att ha koll på. Några har kanske hört om skärmtid men inte om vad grooming är? Här på #trygghetpånätet handlar det om att ge er så många verktyg som möjligt, så att vi har större kunskap om barnens vardag.

Grooming
När en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte kallas det för grooming.
"Förövare kan agera på olika sätt för att komma i kontakt med barn och unga på nätet. Metoderna kan delas in i två kategorier; en långsammare taktik som vi ofta kallar för grooming, och en snabbare taktik som vi här kallar för sexuell utpressning. Den senare metoden blir allt vanligare"
ECPAT Sverige – mot sexuell exploatering av barn
Förhållningssätt
Gruppchattar och utfrysning -digital utsatthet är ett växande problem för ungdomar idag. Vi vuxna behöver bli bättre på att prata om förhållningssätt på sociala medier.
Hur kommunicerar vi? Det skrivna orden kan låta på ett annat sätt och göra mer skada än man trott. Det är svårt att ta tillbaka meddelanden som redan skickats iväg. Konsekvenserna kan bli otroligt negativa.
Det är lika viktigt att ha en dialog om kommunikation på nätet som ansikte mot ansikte.
Sharenting
"Vad gäller när föräldrar publicerar bilder på och information om sitt barn på nätet? Sharenting är oftast lagligt men kan i vissa fall vara brottsligt.
Vad är Sharenting?
Sharenting används som begrepp när föräldrar och andra vårdnadshavare publicerar och delar bilder och annan information om sitt barn på internet.
Ordet är en sammansättning av engelskans "sharing", som betyder dela, och "parenting", som betyder föräldraskap."
Vart sker grooming?
En stor del av groomingen sker genom sociala medier, därför är det bra att koppla upp sig genom apparnas föräldrakoll. Det finns domar där förövare har börjat med att skapa kontakt i tv-spel som till exempel Roblox eller Fortnite för att sedan lägga till på sociala medier som Snapchat.
Ha alltid med dig:
Förövaren finns där barnet är
Tips! En förebyggande åtgärd är att vara en närvarande vårdnadshavare. Spela tillsammans med barnen och prata om att inte lägga till någon kontakt de inte känner.
3 steg om du blir utsatt
1. Ta en skärmdump på kontot & chatten/ konversationen.
2. Ta bort & blockera kontakten
3. Berätta för en vuxen och/eller anmäl till polisen.
Riktlinjer för sociala medier
Åldersgränser för sociala medier varierar beroende på plattform och land. Generellt sett har de flesta sociala medier en åldersgräns på 13 år för att följa den amerikanska lagen COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) som kräver föräldrarnas samtycke för att samla in data från barn under 13 år.
I Sverige har det diskuterats att införa en åldersgräns på 15 år för att skapa konton på sociala medier som t.ex TikTok. EU:s regler tillåter medlemsländer att sätta åldersgränsen till 16 år, men med möjlighet att sänka den till 13 år.
Populära appar
Tiktok, Snapchat, Instagram & Reddit är några av de mest populära apparna som används men vad har de gemensamt och vad skiljer dem ifrån varandra?
Vad är bra att veta som vårdnadshavare om dessa appar?
TikTok
Ägare: Byte Dance
Kinesiskt It-företag
Appen släpptes 2016 och var först med storys. Korta klipp som genererar en mångfald av klipp genom appens algoritm. Detta gör produkten väldigt underhållande.
Tiktok har en miljard dagliga användare
och är väldigt populär hos den yngre användaren.
Åldersgräns: 13 år.
Ägare: Meta
Meta (Facebook) Amerikanskt IT-företag
Appen släpptes 2010 och är för fotodelning.
Instagram har 2 miljarder månatliga aktiva användare.
Åldersgräns: 13 år.
Snapchat
Ägare: Snap Inc (Evan Spiegel)
Appen släpptets 2011.
Snapchat var först med att locka sin målgrupp med innoativa filter.
Snap har en chattfunktion som låter dig skicka textmeddelanden, bilder och videor som försvinner efter att de har setts.
Snapchat har över 800 miljoner månatliga aktiva användare.
Åldersgräns: 13 år.
Grundare: Steve Huffman · Alexis Ohanian
Huvudkontor Usa, San Francisco
Appen släpptes 2005, Reddit är en webbplats med nyheter och diskussionsforum. Användare kan förutom att läsa innehållet också posta egna länkar till innehåll på nätet eller posta "self"-poster som innehåller användarskapad text. Andra användare kan sen antingen rösta "upp" eller "ner" de postade länkarna, och de mest framgångsrika länkarna når då framsidan.
Åldersgräns: 13 år.
Sociala Medier
Sociala medier i punktform, vad och hur används plattformarna
Tips till vårdnadshavare om barn och sociala medier
-
Det är vanligt att klasser har egna grupper, försök alltid att ha en eller flera vuxna i chatten. Speciellt vid ingångs fasen vid anskaffande av sociala medier.
-
Grooming händer där barnen befinner sig, förövarna kommer försöka lägga till era barn på sociala medier.
-
Gör detta till laget istället för jaget. Ett kollektiv beslut till smarttelefoner och användning av sociala medier. Dumbtelefon tills efter högstadiet.
-
Nackdelarna överskuggar de positiva effekterna, läs mer på nätet och hälsan.
-
Sedan 2010 har forskning visat att sociala medier har en stor påverkan på ungas mentala hälsa.
"Det är inte bara skärmen, utan hur plattformen är skapad som är problemet. De gör barnen hyperfokuserade, och ger en stimulans som gör så att allt annat blir tråkigt. Vi har gått från en barndom med lek i fokus, till en barndom med telefonen som centrum för barnens utveckling"
Jonathan. Haidt
Sociala medier
&
verksamheter
Det är vanligt att fritidsgårdar, skolor och andra verksamheter använder sociala medier för att nå ut och få kontakt med flera barn & ungdomar.
Detta är något som är viktigt som vårdnadshavare att tänka på.
Vem får ta bild på mina barn för att lägga ut på sociala medier så vem som helst kan se mina barn?
Ta dialogen, ligger det i verksamhetens roll att fota och dela på sociala medier?
Det är alltid bra att dubbelkolla ifall er verksamhet (skola, klass, fritidsgård) har ett Instagram, Tiktok konto där de möjligtvis delar känslig information om barn.
Att lägga ut bilder på sociala medier kan vara ett roligt sätt att dela dina upplevelser med vänner och familj. Men det är viktigt att tänka på några saker innan du publicerar:
-
Samtycke: Om du lägger upp bilder på andra personer, se till att du har deras tillstånd. Enligt GDPR krävs samtycke för att publicera bilder som kan identifiera en person.
-
Upphovsrätt: Om du inte själv har tagit bilden, behöver du tillstånd från fotografen för att använda den. Detta gäller även för bilder som du hittar på internet.
-
Integritet: Tänk på vad du delar och hur det kan påverka dig och andra. Undvik att lägga upp bilder som kan vara pinsamma eller skadliga för någon.
-
Säkerhet: Var försiktig med att dela bilder som avslöjar personlig information, som din adress eller plats.