top of page
telefon.jpg

Smartphone

Hur har smartphones ändrat den sociala kontakten? Hur formar den ungdomarnas liv? Vilken kunskap kan vara bra för er vårdnadshavare att veta? 

Telefonen

Förr i tiden gav vi barnen nycklar runt halsen, det var ett sätt att ta ansvar. Idag ger vi barnen en smarttelefon för att kunna axla ett liknade ansvar. En nyckel gav frihet under ansvar, samtidigt som en mobil ger nyckeln till världen.  

När bör vi ge barnet en telefon?

Smarttelefon eller dumtelefon?

Hur mycket skärmtid?

 

På den här sidan kommer vi lyfta upp eventuella frågor som vårdnadshavare ställer sig själva. Förhoppningsvis stöttar detta er i beslut om era barn och deras liv med telefoner och andra typer av enheter. 

Varför ska ett barn ha en telefon? För att skapa större självständighet kanske för att alla andra kompisar har en eller för att vårdnadshavare ska kunna se vart barnet befinner sig?

Dessa steg rekommenderar forskaren Jonathan Haidt:

1. Diskutera med vårdnadshavarna i klassen, och gör ett kollektivt beslut.

Vilket typ av telefon?

Ingen smarttelefon tills efter högstadiet, mobilfri skola och den sociala effekten från en lekbaserad barndom istället för en telefonbaserad barndom. Det bästa ni kan göra är att göra det tillsammans, detta bidrar till mindre grupptryck speciellt när det kommer till sociala medier och hur barn & ungdomar använder deras digitala frihet.  Skapa gemensamma förhållningssätt.

 

2. Syftet med en telefon?

Ringa vårdnadshavare och smsa kompisar? Detta går att göra från en så kallad dumbphone. Detta beslut kommer också stimulera till mer lek och mindre skärmtid.  

Enligt Jonathan Haidt och den forskning han refererar till i sin bok: The Anxious Generation, lyfter han effekten av smarttelefonen, detta lyfter vi upp mer i nätet & hälsan.  

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

Digitala medier och hälsa — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Rekommendationer & forskningsresultat av Jonathan Haidt i fliken Nätet & hälsan.

bottom of page