top of page

#trygghetpånätet bloggen

Skribentens bildAlexander Nielsen

Ni, vi och oss tillsammans.

Jag skulle vilja påstå att få tillhöra ett sammanhang är en trygghet för alla människor. Under livets gång så bollas vi från och till olika sammanhang, vi kanske finner en gemenskap som ger oss upplevelsen att här är jaget ett vi och att jag är del av den.


Vi som befolkning står nu och undrar om livet med den digitala livsstilen och vi pratar om hur barnen inte ska göra. Den vuxna världen är inte med i samma universum, men det vi kan göra är att försöka förstå. Många av oss fick ta en del av den digitala revolutionen under pandemin, många fick prova på en jul genom skärmen. Delade meningar självklart, givetvis är det trevligare att fira högtider tillsammans.


 

Detta var dock lite av hur ungdomen träffar varandra, hur många av era barn sitter och spelar roblox med en mobil vid sidan och där har de deras vänner i ett samtal. Vi måste lära oss av barnen, se ur deras perspektiv. Här delar de med sig hur de upplever ett sammanhang, ett digitalt sammanhang. Som förälder, prova vara med! Glöm din ålder och prova att vara delaktig, jag lovar dig att dina barn kommer uppskatta det. Fråga frågor, hur gör man detta? Vilket spel skulle du vilja köra tillsammans? Det handlar att visa barnen att vi bejakar deras intressen, visa förståelse för att detta är viktigt för dem. Lika viktigt är det med riktlinjer för hur man beter sig online.




 



 

Hur får vi in ungdomar i ett sammanhang, där de känner sig trygga? Vilka steg gör vi för att nå ut och bjuda in ungdomar till gemenskap?


Här på Digitech Group så vill vi erbjuda denna möjlighet, vi säger hej till alla barn och ungdomar som går hem efter skolan och undrar vad de ska göra. Undra inte längre! Kliv in på den digitala fritidsgården, kom och umgås. Tänk er, en plats att få synas och höras. Detta görs även i en trygg miljö med ledare. Har fått frågan, varför ska de välja den digita fritidsgården och räcker det inte med skärmtid för barnen? De får absolut redan tillräckligt med skärmtid, och de har appar som de redan umgås på.


Det som saknas är det främjade förhållningssättet, och hur vi arbetar med dem på plattformen är nyckeln till sammanhanget. Självklart ser vi att skärmtid är ett problem, men istället för att säga ajabaja så blir det bättre om vi möter upp på deras plan. Samtidigt som vi visar intresse så skapar vi intresse. Här har vi gemenskap och om ungdomarna känner sig trygga med personalen, så kan de jobba med att göra något en dag offline. Detta är att erbjuda något annat, sen är det upp till varje ungdom att hänga på.


Varje fritidsgård måste göra sin satsning, vi vet ju att det finns mer esportare än fotboll och hockeyspelare tillsammans. Jobba med majoriteten av ungdomar så kommer vi även hitta minoriteter. Vi ser ett växande problem med unga och psykiskt ohälsa, ibland räcker det med att bara finnas där. Bara våga fråga, hur mår du? Här har vi en möjlighet att möta upp och få de som sitter hemma och inte upplever sig delaktiga till en gemenskap. Det kan även vara så, att i denna miljö så upplevs den första känslan för ett sammanhang och det skulle vara en stor vinst för oss som medmänniskor men främst för den individ som äntligen känner ett vi. Ensamhet och utanförskap är något som vi verkligen vill motverka, det borde vara en prioritet från kommuner att jobba med dessa frågor.


Genom vår plattform så kan vi erbjuda en plats som är till för alla, en möjlighet för att bryta den nedåt gångna spiralen. Tanken är att detta ska vara en plats för en person som kanske inte har en plats. Sökandet för ett sammanhang, och identitetssökandet är stommen till ungdomskulturen, den kultur som ligger främst är den som vi stöttar minst. Esport och det finns inget som växer lika fort i dagens samhälle, här måste vi öka kunskap bland föräldrar men även bland myndigheter.


Det vi ser är framtiden, men vi jobbar inte med den på samma sätt som andra kulturer. Den klassiska politiska agendan brukar vara att titta på kön och hur detta fördelas inom den reguljära fritidsgården.


“Vi måste få satsa på tjejer”


Absolut, men sluta tänk genus och tänk intresse. Oavsett kön så har alla olika intressen, vi måste bli bättre på att erbjuda verksamhet efter vilka intressen människor har istället för att dela upp dessa i grupper. Detta tänk är förlegad och delar grupperna så att de står längre ifrån varandra i de mänskliga värden med varandra. Är det inte så, att tanken är att skapa en gemenskap och ge människor ett sammanhang.


Det är i alla fall min filosofi, att oavsett vem du är, vart du kommer ifrån. Så är du alltid lika välkommen. När det kommer till det digitala världen så kan vi arbeta med förhållningssätt men även bygga självbild och jobba främjande. För hur blir det om vi jobbar med att erbjuda detta sammanhang från skolans fritidshem till fritidsgården. Vi måste se möjligheterna med att möta upp olika åldrar efter skolan och under deras fritid med deras intressen. Möjligheter som många kanske inte har hemma, skulle vi kunna erbjuda med digitala workshops. Den digitala världen är både offline som online, det gäller att vi som jobbar med dessa frågor ser behovet. Jag ser ett stort behov, och min övertygelse är att alla skolor och fritidsgårdar ska använda sig av den digitala fritidsgården. Mitt arbete blir att sprida filosofin men även att lyfta upp dessa frågor i samhället.


Detta är en början, så skriv till mig eller Digitech group på sociala medier. Ensam är jag stark, men i grupp är vi oövervinnliga. Vi gör detta tillsammans, bygger upp en digital gemenskap. Detta behövs verkligen i dagens samhälle som är digitalt, kommuner behöver göra denna satsning. Vill vi jobba mot utanförskap och främja det positiva, då behöver vi ta varandra i händerna och visa våra barn att vi står här tillsammans.


Inte för mig, inte för dig, men för oss.


Tack för att du läste hela texten, detta betyder mycket för oss. Dela gärna denna på sociala medier eller till dina kollegor på jobbet, eller till en vän som skulle uppskatta denna text. Vi behöver flera digitala ledare att kliva fram, hör av er till oss. Så gör vi detta tillsammans.


11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page