top of page

#trygghetpånätet bloggen

Sofia Degerland

Lagom skärmtid för barn.



Att sätta gränser för skärmtid är att visa omtanke och avgörande för barns hälsa och välmående. Genom att reglera och begränsa den tid barn spenderar framför skärmen kan förälder främja en mer balanserad livsstil där det finns utrymme för rörelse, kreativitet, lek och socialt umgänge.

 

Genom att skapa tydliga rutiner och regler kring skärmanvändning kan du som förälder bidra till att ditt barn utvecklar sunda vanor och undviker negativa konsekvenser av för mycket skärmtid. Forskning visar att överanvändning av skärmar kan leda till problem med sömnen, ökad risk för negativ självbild och sämre koncentrationsförmåga.

 

Sömn är grundläggande för barns och ungas utveckling och skärmanvändning under natten eller nära inpå läggdags kan göra att det tar längre tid att somna eller att man sover sämre. Trots det använder många barn och ungdomar sina skärmar på kvällen och under natten. Det finns en förväntan på att de ska vara nåbara dygnet runt. 

 

Därför är det viktigt att vi som föräldrar guidar barnet mot smarta digitala vanor och tar ansvar för att barn stänger av skärmen 30-60 minuter före sovdags och lägger alla skärmar utanför sovrummet inför natten. Att införa dessa två rutiner kan ge barn tillräckligt med sammanhängande sömn så att de kan vakna utvilad dagen därpå.  

 

Sofie Degerland

Socionom, mobilcoach och föreläsare


Samarbete

Hej, Sofie Degerland heter jag och är socionom och mobilcoach med fokus på familjer. Jag ger föräldrar stöd och strategier för att minska familjens skärmtid och bråk kring skärmar. Så att barn och föräldrar kan bygga varma och starka relationer. Låter det intressant?

 





15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page