
Fritidstorget är en samlingsplats för alla vuxna som finns i ungas liv.
Här på Fritidstorget arbetar vi tillsammans för att främja trygghet på nätet, en fråga som idag i huvudsak ligger på skolan. Nättrygghet är dock inte bara skolans ansvar – det är också en viktig uppgift för fritidsgårdar och föreningslivet. På Fritidstorget samlas skolpersonal och andra vuxna som arbetar med barn för att gemensamt diskutera och ta itu med de utmaningar barn möter, som nätmobbning, grooming och frågor om personlig integritet. Vår målsättning är att skapa ett hållbart och långsiktigt samarbete med ett horisontellt perspektiv där alla bidrar utifrån sin roll.
Mötesstruktur och Deltagarnas Bidrag
Deltagarna i Fritidstorget träffas via Teams två gånger i månaden på eftermiddagen, där mötena varar cirka en och en halv timme och består av både information och diskussion. Mellan dessa möten kan det hållas kortare digitala uppföljningsmöten för att stämma av pågående initiativ och planering om det upplevs nödvändigt. Deltagarna förväntas aktivt bidra under mötena och samverka mellan tillfällena, exempelvis genom att hålla kontakt med elevhälsoteamet och genomföra aktiviteter i sina respektive verksamheter som stärker tryggheten på nätet. Ett exempel är att diskutera hur vi talar med elever om otrygga situationer på nätet – ”Har någon någonsin frågat om ni vill göra en trust-trade på ett mobil/tv-spel?”
Kostnader och Anslutningsmöjligheter
Den totala kostnaden för alla skolor i stadsdelen/kommunen är 1000 kr i månaden, vilket möjliggör för flera skolor i exempelvis Stockholms stad att dela på kostnaden. För fritidsgårdar gäller samma kostnad, medan föreningslivet deltar kostnadsfritt. Denna kostnadsfördelning gör det möjligt för fler att delta och bidra till ett tryggt digitalt klimat för barn.
Fritidstorgets Roll i Arbetet med Barns Nättrygghet
Moderatorerna på Fritidstorget arbetar kontinuerligt med att kartlägga de utmaningar barn och unga möter på nätet och ger de vuxna på plattformen verktyg och kunskap för att bemöta dessa frågor. Vi tar upp ämnen som nätmobbning, grooming och personlig integritet för att ge alla deltagare en gemensam grund att arbeta utifrån. Genom en röd tråd från lågstadiet till högstadiet skapar vi tillsammans en sammanhängande trygghetsresa för barn och unga.
Att skolpersonal, ex. fritidshemspersonal eller socialpedagoger, deltar i Fritidstorget stärker deras relation till eleverna även i digitala sammanhang och minskar risken för nätmobbning och otrygga situationer. Genom att fler vuxna är närvarande och delaktiga i barns digitala värld blir det lättare för barnen att öppna sig om sina upplevelser på nätet och känna sig trygga med att vända sig till vuxna.

Fritidstorget – En Plats för Samtal och Stöd
På Fritidstorget har vi skapat ett utrymme där frågor om nätmobbning, grooming och personlig integritet kan lyftas. Vi ser på barnens digitala och fysiska världar som en helhet, och vår uppgift är att ge dem stöd i båda dessa delar. Genom att vara medvetna om utmaningar som kan förekomma på nätet, som grooming eller nätmobbning, kan vi öppna dörrar för barn att prata om det de varit med om.
Detta samarbete skapar en långsiktig, hållbar plattform där alla vuxna runt barnen – skolan, fritidsgården, föreningslivet och vårdnadshavare – har en viktig roll i att hjälpa barnen vara trygga på nätet. Vi vet att vi vuxna ofta ligger steget efter när det gäller barns digitala liv, men genom samarbete kan vi minska detta gap och bättre förstå samt stötta barn och unga i deras utveckling.
Det händer mycket under barns fritid, och tillsammans med föreningslivet och fritidsgårdarna skapar vi en gemensam kraftsamling för att möta barnens behov på samma torg – här på Fritidstorget.
Comentários